Wat is een Cybersecurityscan?

Een cybersecurityscan is een proces waarbij de beveiliging van een systeem of netwerk wordt geëvalueerd en geanalyseerd om kwetsbaarheden op te sporen en te corrigeren. Het doel is om te zorgen dat de systemen en gegevens van een bedrijf veilig zijn en beschermd tegen cyberaanvallen.

Er zijn verschillende soorten cybersecurityscans beschikbaar, elk gericht op verschillende soorten beveiligingsproblemen. Een van de meest voorkomende soorten scans is de vulnerability scan, waarbij een tool wordt gebruikt om automatisch potentiële kwetsbaarheden in een netwerk of systeem te identificeren.

Een andere veel voorkomende scan is de penetratietest, ook wel bekend als de pen-test. Hierbij wordt een ethische hacker ingezet om een systeem of netwerk aan te vallen om zo de beveiligingszwaktes bloot te leggen. Dit gebeurt uiteraard in een gecontroleerde omgeving en met toestemming van de eigenaar van het systeem.

Een cybersecurityscan is een belangrijk onderdeel van de cybersecuritystrategie van een bedrijf en kan worden uitgevoerd op verzoek of op een regelmatige basis. Dit kan bijvoorbeeld jaarlijks zijn of na elke grote wijziging in het systeem.

De voordelen van een cybersecurityscan zijn onder andere:

Identificatie van kwetsbaarheden

Een cybersecurityscan kan potentiële kwetsbaarheden in het systeem of netwerk identificeren en deze kunnen dan worden gecorrigeerd voordat ze door cybercriminelen worden uitgebuit.

Bescherming van gegevens

Door kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen, kunnen bedrijven hun gegevens beschermen tegen diefstal of verlies.

Besparing van kosten

Door potentiële problemen in een vroeg stadium te identificeren en op te lossen, kunnen bedrijven hoge kosten vermijden die gepaard gaan met het herstellen van schade na een cyberaanval.

Verhoogde klanttevredenheid

Wanneer bedrijven kunnen aantonen dat hun systemen veilig zijn, kunnen ze het vertrouwen van klanten winnen en hun klanttevredenheid verhogen.

Kortom, een cybersecurityscan is een belangrijk instrument om de beveiliging van een bedrijf te waarborgen en te verbeteren. Het is een proactieve benadering van cybersecurity en kan helpen om kostbare en verwoestende gevolgen van een cyberaanval te voorkomen.

Laat nu een Cybersecurityscan uitvoeren

Door een Cybersecurityscan te laten uitvoeren, kunt u uw organisatie beschermen tegen digitale dreigingen en beveiligingsrisico’s. Hierdoor wordt de veiligheid van uw bedrijfsgegevens, -systemen en -processen verhoogd. Met onze scan krijgt u een grondig inzicht in de huidige beveiligingsstatus van uw organisatie en de zwakke punten waarop u kunt verbeteren. Zo kunt u gerichte acties ondernemen om de beveiliging van uw bedrijf te versterken en risico’s te verminderen.

Wist je dat?

Wist u dat maar liefst 91% van de datalekken het gevolg is van menselijke fouten? En dat is nog niet alles: in de afgelopen 5 jaar is 60% van het MKB getroffen door cybercriminaliteit. Maar wat misschien nog verontrustender is, is dat de financiële schade van cybercrime wel 10 keer hoger is dan die van traditionele offline criminaliteit. Deze feiten benadrukken het belang van adequate cybersecurity-maatregelen om uw bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van cyberaanvallen.

De quickscan

Reconnaissance

Een uitgebreide vragenlijst over wat u heeft geregeld op het gebied van informatiebeveiliging.

Weaponization

Een beoordeling van de mate waarin uw organisatie voorbereid is op een mogelijke ransomware-aanval.

Delivery

Een phishing simulatie waarmee we objectief vaststellen hoe de “reconnaissance” stap de zwakke schakel is binnen elke organisatie op het gebied van informatiebeveiliging – de medewerkers – omgaan met bepaalde dreigingen van buiten af.

Voor de uitvoering van de scan hoeft u ons geen toegang te geven tot vertrouwelijke systemen. Wij baseren onze bevindingen op uw antwoorden en observaties uit openbare bronnen, zoals uw privacy policy op uw website. Op basis van uw antwoorden stellen wij een rapport op met begrijpelijke aanbevelingen waarmee u direct aan de slag kunt om de cybersecurity van uw bedrijf te verbeteren.

De cyber security scan

Bij onze Quickscan vuurden we al heel wat vragen af, maar de Cyber Security Scan gaat nog een stap verder met extra vragen. Het grote verschil? Wij toetsen de antwoorden die u geeft op verschillende manieren (technisch en beleidsmatig) om te zien hoe die passen binnen uw IT-omgeving. De uitgebreide Cyber Security Scan bevat naast de Quickscan-onderdelen ook nog extra onderdelen om uw beveiligingsmaatregelen nog grondiger te evalueren.

Exploitation

Eerst worden de kwetsbaarheden in kaart gebracht met behulp van de kwetsbaarheidsscan, waarna de nodige stappen worden ondernomen om de kwetsbaarheden te verhelpen.

Installation

Evaluatie van de getroffen technische maatregelen om te bepalen of deze afdoende zijn om de installatie van ransomware te voorkomen.

Command & control

Het controleren van de effectiviteit van de getroffen technische maatregelen om te voorkomen dat hackers een remote sessie kunnen opzetten.

Actions on Objectives

Het controleren of een hacker, in het geval van toegang, zo min mogelijk bevoegdheden heeft.

Met onze technische scan en kwetsbaarheidsscan detecteren we direct eventuele zwakke plekken in uw beleidsmatige en technische verdediging die extra aandacht nodig hebben. De bevindingen zetten we in een gedetailleerd rapport, waarin wordt aangegeven wat er al goed is geregeld en waar verbetering nodig is op zowel het gebied van beleid als techniek. Door onze adviezen op te volgen – direct of gefaseerd – kunt u zorgen voor een betere beveiliging van uw belangrijkste bedrijfsprocessen en waardevolle bedrijfsgegevens.

Wat is het belang van deze scans?

  • U beschermt de eigen “kroonjuwelen” beter
  • U verkleint de kans op datalekken, boetes, herstel- en reputatieschade, en een hoop “gedoe”
  • U beschermt de privacy van personeel en klanten/patiënten beter
  • U verkleint de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit (primair proces stop), directe schade, schade bij klanten, contractuele schade en mogelijk extra financiele schade door betaling losgeld
  • Als u toch slachtoffer wordt van een dergelijke situatie, beschikt u al over de remediërende procedures om weer up and running te komen, waardoor de impact drastisch verkleind wordt.

Welke scan is geschikt voor ons?

Komt u er zelf niet uit, neem dan contact op met ons. Samen komen we tot een plan dat aansluit bij uw specifieke behoeften.